Omdat we in ons VOC wilde dieren verzorgen, die zeer gevoelig zijn aan stress, kunnen we niet iedereen trakteren op een rondleiding in ons centrum. En ook onze jaarlijkse opendeurdag zal jullie nieuwsgierigheid waarschijnlijk niet bedwingen. Daarom gaan we maandelijks een update geven van een aantal bijzondere verhalen ‘from the inside’. Op deze manier willen we jullie een kijk geven op ‘Het Leven Zoals Het Is ‘VOC Brasschaat-Kapellen’.

EekhoornDe voorbije maand is vooral een ‘jonge’ maand geweest. Zo kregen we kleine konijntjes, haasjes, eekhoorntjes en eendjes binnen. We mochten ook onze eerste jonge bosuil verzorgen. Hij en zijn broer zijn met nest en al uit hun boom gevallen waarbij zijn broertje helaas is overleden. Het goede nieuws, onze uil is een sterke vogel met een grote eetlust…

 

5 maart was een speciale dag omdat dan onze jaarlijkse ledenvergadering plaats vond. Maar alvorens een van onze vrijwilligers mocht deelnemen aan de festiviteiten, werd zij nog opgeroepen voor een noodgeval. Een man had naar de politie gebeld met de mededeling dat zijn moeder een Zwarte Weduwe in huis had gevonden. Daarop belde de politie naar ons met de vraag of wij de spin wilden weghalen. Daar aangekomen heeft onze vrijwilliger 3 zwarte spinnen gevonden. Bij nader onderzoek bleek het te gaan over 3 gewone kogelspinnen. Deze exemplaren waren gelukkig ongevaarlijk maar de beruchte Zwarte Weduwe is wel familie van deze soort. We onthouden dus: better safe than sorry!

Op 15 maart kregen we een oproep dat er in een opslagloods een roofvogel was binnen gevlogen die zijn weg naar buiten niet meer kon vinden. Op ons opvangcentrum aangekomen, zagen we dat het een sperwer was. Normaal gezien mocht deze vogel snel terug de vrijheid in, maar een van de verzorgers merkte op dat de sperwer gele vlekken in zijn bek vertoonde. Door middel van mestonderzoek bleek dat hij besmet was met Capillaria. Dit is een darmparasiet waaraan vogels kunnen sterven. We kunnen wel stellen dat deze vogel veel geluk heeft gehad dat hij is binnengevlogen in de loods. En dankzij het opmerkzame oog van de verzorger kunnen we de sperwer binnenkort helemaal gezond vrij laten.
lammetjeLater op de maand mochten we een pasgeboren lammetje verwelkomen op ons centrum. Zij is deel van een tweeling maar haar mama wilde enkel haar broertje verzorgen. Ze is mager en klein maar stel het goed en gezond. Ze drinkt al een weekje gulzig haar papje op dat ze uit mensenhanden krijgt aangeboden. Maar we hopen snel een adoptiemama te vinden voor haar die haar wil grootbrengen als een echt schaap.

Reacties zijn gesloten.