Ik heb een wild dier in nood gevonden. Wat kan ik doen?

  • Observeer het dier eerst aandachtig van op afstand en probeer zo te achterhalen of het dier werkelijk hulp nodig heeft.
  • Benader het dier op een rustige niet bedreigende manier. Zo vermijd je dat het dier wegvlucht en zich mogelijk nog meer verwond. Probeer zo weinig mogelijk rechtstreeks oogcontact te maken, dit komt immers zeer bedreigend over.
  • Breng nooit jezelf of anderen in gevaar bij het redden van een dier.
  • Probeer in geen geval het dier zelf te verzorgen, dus ook niet voederen of laten drinken. Wilde dieren in nood is gespecialiseerd in de revalidatie van wilde dieren en beschikt hiervoor over de juiste middelen, kennis en vergunningen.
  • Vermijd stress zo veel mogelijk tijdens het vervoer naar het opvangcentrum. Plaats het dier in een goed geventileerde donkere doos. Praat ook niet te luid en zet zeker de radio uit tijdens het vervoer.

Laat ook zeker je gegevens achter in het opvangcentrum zodat we je nadien kunnen informeren. Beschrijf ook zo exact mogelijk waar en en in welke omstandigheden je het dier hebt gevonden, deze gegevens kunnen belangrijk zijn bij de behandeling en de vrijlating van het dier.

Mocht je toch nog vragen hebben contacteer dan zeker het opvangcentrum.

 

Kijk ook eens bij de diersoorten hieronder voor specifieke informatie.

VogelsReeënEgelsHazen en konijnenEekhoornsVleermuizenVossenMarterachtigen