Sinds begin dit jaar is ons VOC gecertificeerd om steenmarters weg te vangen op plaatsen waar ze schade berokken, te vervoeren en uit te zetten op plaatsen waar ze geen hinder veroorzaken.

De rede waarom er meer en meer schadegevallen van marters gerapporteerd worden, is omdat de mens meer en meer het woongebied van de marter in beslag neemt. Daarom geven we hier enkele tips om met deze mooie beestjes op een vreedzame manier samen te leven.

Om te beginnen stellen we een 4-delig stappenplan voor:

Stap 1: ga na of er effectief steenmarters in huis zijn. Ook andere dieren kunnen lawaai veroorzaken en schade aanrichten. Dit kan je bepalen door op zoek te gaan naar de typische uitwerpselen van een steenmarter. Ze bevatten overblijfselen van hun maaltijden zoals haren, veren, botresten, pitten,… en hebben een gedraaide spitse punt aan het einde. Ook groeperen ze hun uitwerpselen.

Stap 2: Zoek de openingen waarlangs de steenmarter naar binnen komt. Je kan de marter pas buitenhouden als je weet waar hij zijn ingang heeft. Marters kunnen openingen, die groter zijn dan 5 cm diameter of spleten die meer dan 4 cm breed zijn, gebruiken als toegang. Ze zijn in staat om zowel een opening laag bij de grond als een opening op hoogte te gebruiken als deur. Marters kunnen namelijk goed springen, en klimmen langs muren met diepe groeven gemakkelijk naar omhoog. Ook zijn ze slim genoeg om dakpannen omhoog te tillen, zich door zacht materiaal heen te bijten en gaas dat los hangt opzij te duwen. Als je een opening vindt waar een hand in past, past de steenmarter er ook in. Om zeker te weten of de marter langs een bepaalde opening naar binnen komt, kan je een prop papier in de opening plaatsen. Wanneer deze enkele dagen later uit het gat is geduwd of getrokken, is de kans groot dat er een steenmarter is gepasseerd.

Stap 3: Zorg dat het dier niet meer binnen kan. Sluit alle toegangswegen af met stevig gaas. De draaddikte moet minsten 1.45 mm bedragen en de mazen mogen maximum 3 cm groot zijn. Let er op dat het gaas stevig is vastgemaakt. Je kan er voor kiezen om aan de hoofdingang van de marters een val te plaatsen als u het beestje echt wil herplaatsen. Op deze manier kunnen wij het zonder al te veel stress komen ophalen en vervoeren. Als, na het nemen van deze maatregelen, de marter geen schade meer veroorzaakt, laten we het dier het liefste met rust. Het is namelijk ook zo dat wanneer er een marter wordt weggevangen, er waarschijnlijk een nieuwe in de plaats komt.

Stap 4: zorg eventueel voor een nieuwe woonst voor de marter in uw tuin. Op deze manier hoeft hij uw huis niet te gebruiken als onderdak maar heeft hij zijn eigen luxevilla in de vrije natuur.

Als de marter toch wat koppig is en uw huis als onderdak verkiest, kan er gekozen worden voor een alternatief schrikmiddel. 2 voorbeelden hiervan zijn een ultrasoon afschriktoestel en een marterspray. Deze werken met respectievelijk geluiden en geuren als afschrik. Het toestel heeft als voordeel dat het geïnstalleerd wordt en verder hoef je er niet meer naar om te kijken (als er geen batterijen inzitten). De spray daarentegen moet regelmatig terug verspreid worden. Beide werken zeer efficiënt en de marterspray kan in ons opvangcentrum worden aangekocht.

Heeft u toch nog vragen of een hardnekkig probleem? Contacteer ons gerust!

 

Reacties zijn gesloten.