Samen met het mooie weer komen ook de pas geboren diertjes binnen in ons opvangcentrum.
Ze zijn heel schattig en dankbaar om te verzorgen maar wist je dat de meeste jongen niet in ons opvangcentrum thuis horen?
Hazen bijvoorbeeld worden vaak binnengebracht omdat ze ‘moederloos’ alleen ergens op de grond in een veld liggen.
Een bezorgde wandelaar ziet ze en brengt ze binnen. Wat de wandelaar niet weet is dat een haas geen nest maakt maar haar jongen in een kuiltje op de grond huisvest.
Tweemaal per etmaal (tijdens de schemerperiode) komt de moeder langs om haar jongen te voeden. Daarna laat ze ze weer alleen. Dit doet ze om zo weinig mogelijk geur achter te laten om op deze manier predators op een afstand te houden.
ReeOok een reekalf zie je vaak ‘alleen’ in het bos liggen. Wat je niet ziet is dat de moeder op een veilige afstand haar jong in het oog aan het houden is.
Hoe vaak hebben we al niet gehoord dat er geen moeder te bespeuren was. Maar wanneer men weg wandelt, komt ze stilletjes uit het struikgewas om haar jong te beschermen.
Wat doe je nu het best wanneer je ‘moederloze’ jongen tegenkomt?
Laat ze op de eerste plaats gewoon liggen en wandel er rustig voorbij. Laat zo weinig mogelijk andere geuren achter zoals mensengeur, hondengeur,… Deze vreemde geuren zorgen ervoor dat de moeder haar jongen in de steek gaat laten. Moest het nest of het dier zich toch op een extreem gevaarlijke plaats bevinden, bijvoorbeeld vlak langs de kant van een drukke weg, in een beek (met water), langs een overweg,… bel dan zeker naar het VOC. Wij komen zo snel mogelijk ter plaatse om de situatie in de schatten. Even herhalen, raak de jongen zeker niet aan en wacht geduldig tot onze interventieploeg ter plaatse is.
Bij hazen is het moeilijker om te checken of de moeder nog langskomt, maar een reekalf zou binnen de 24 uur moeten opgehaald zijn door zijn moeder.
Ligt de ree na 24u nog op net dezelfde plaats, bel dan even naar het VOC. Dan komen wij een kijkje nemen met ons getraind oog om te zien of het kalf in nood is.
Voor alle jonge dieren geldt vooral deze regel: ouders gaan hun jongen niet bezoeken zolang er predators in de buurt zijn. Mensen worden aanschouwd als een predator.
Ga dus niet staan wachten onder een nest of naast een hol om te zien of de ouders terugkomen. Is het nest uit de boom gevallen of bevind het hol zich op een plaats waar werkzaamheden plaatsvinden, breng het gerust binnen in ons opvangcentrum.