top of page
IMG_7837-denoise.jpg

Help ons

Deze dieren hebben meteen hulp nodig!

Vleermuis op de grond

  • meestal een teken dat er echt iets aan de hand is. De vleermuis kan gewond zijn, verzwakt, ziek of nog te jong om te kunnen vliegen.

Dood?

Het is niet altijd duidelijk of een vleermuis nog leeft of niet. In rust zakt de lichaamstemperatuur van het dier. Dat gebeurt voornamelijk tijdens de winterslaap maar ook het hele jaar door. Zo’n afgekoelde vleermuis reageert helemaal niet of zeer sloom en versuft. Een bewegingsloze vleermuis is dus niet altijd dood.

Niet ingrijpen

Deze dieren laat je beter met rust

Vleermuis hangt buiten aan de muur of aan een boom.

  • kan een jong dier zijn dat uit de kolonieplaats is gekropen of gevallen. De moeder zal het jong zoeken en opnieuw naar de kolonie leiden.

  • kan zijn dat de vleermuis in zijn verblijfplaats verstoord werd, is weggevlogen en hangt bij te komen.

Je vindt één of meerdere vleermuizen die weggekropen zijn achter een vensterluik, in een stapel hout, achter houtbetimmering.

  • laat de dieren met rust, er is geen reden voor bezorgdheid

 

Er vliegt/hangt een vleermuis binnen in je huis.

  • soms komt een vleermuis per ongeluk in een woonruimte terecht. Wanneer je een raam of deur open zet is dat dikwijls al voldoende om de vleermuis naar buiten te laten vliegen. Een vliegende vleermuis laat zich immers vrijwel niet vangen en de kans is groot dat het dier bij een vangpoging gewond raakt

Veilig hanteren

Eigen veiligheid eerst

Neem eerst contact op met een VOC, zij zullen met je bespreken wat er kan gebeuren en of het nodig is dat de vleermuis wordt opgevangen.

 

Trek altijd handschoenen aan. Neem het lichaam vast tussen duim(en) en wijsvinger(s).

 

Steek de vleermuis in een washandje en dan in een kleine kartonnen doos.

bottom of page